среда, 1. јун 2016.

GEOGRAFIJA

ZAPADNA EVROPA

U zapadnu Evropu spada 6 zemalja:
-Ujedinjeno kraljestvo
-Irska
-Francuska
-Belgija
-Holandija
-Luksemburg

Zapadna Evropa je atlanska regija, sve drzave izlaze na atlanski okejan, osim Luksemburga. Osim kontinentalnog dela ova oblast ima i dva veca ostrva Veliku Britaniju i Irsku.

Zapadna Evropa je stariji deo naseg kontinenta. U reljefu ima vise reljefnih nizija iz kojih se mestimicno uzdizu stare gromadne planine, kao sto su: Centralni masiv, Ardeni, Vogezi... Na obali Atlanskog okejana je plodna Zapadnoevropska nizija. A tu su i mlade venacne planine Alpi, Pirineji, oje odvajaju Zapadnu Evropu od Juzne.

U zapdnoj evropi najvise je zastupljena atlanska klima. U unutrasnjosti pocinje umereno kontinentalna,a na planinama (Alpi i Pirineji) planinska. A jug Francuske ima sredozemnu.

Recna mreza je odlicno razvijena, reke su duge i umerenog vodostaja tokom godine. Na podrucju Centralnog masiva postoji veliki broj termomineralnih izvora.

Zapadna Evropa je najgusce naseljena regija, pogotovo London, severna Francuska i zemlje Beneluksa (Belgija, Holandija, Luksemburg)
Holandjani, Luksemburzani, Englezi i Flamanci (deo belgije) su Germani.
Francuzi i Balonci su Romani.
Irci, Skoti, Velsani su Kelti.

Nekada Spanija i Portugalija, a posle Velika Britanija, Francuska i Holandija su postali najvece pomorske sile. Velika Britanija je imala cetvrtinu svetskog kopna. Zemlje na zapadu Evrope su bile najrazvijenije i zbog toga su i dan danas. I ako je rudno bogatsvo veliko, to nije dovoljno za visokorazvijenu industriju, pa sve zavisi od izvoza i uvoza.

Poljopriveda je veoma razvijena, moderna i mehanizovana. Veliki prostori su pretvoreni u ogromne pasnjake za poljoprivredu. Napravili su dosta i poldera, oni se dobijaju isusivanjem i stavljenjem nasipa na plitke vodene delove i pravljenjem plodnih povrsina.

Saobbracaj je dobro razvijen. Najvece dostignuce je doneo tunel Lamanž, koji se nalazi ispod mora i dugacak je 50km, on spaja Englesku i Francusku.

TEST ZNANjA

1 Na nemoj karti pokazi gde se nalazi: Engleska, Irska, Vels, Kanal SV. Đorđa, Irsko more, Francusku, Holandiju, Luksemburg, Belgiju, Loara, Senu, Garona, Srredisni masiv, Rajnu, Vogezi, Svarcvald, Lamanž

2 Koji vazan meridijan prolazi kroz Zapadnu Evropu?

3 Koja je klima u Zapadnoj Evropi i zasto?

4 Kakva je recna mreza u Zapadnoj Evropi i zasto je takva?

5 Kojoj grupi naroda pripadaju:
   -Irci
   -Englezi
   -Francuzi
   -Valonci
   -Flamanci
   -Holandjani
   -Velsani 
    ?

6 Koja je najveca pomorska sila bila pre i posle?

7 Sta je najvise doprinelo saobracaju?

Нема коментара:

Постави коментар