среда, 1. јун 2016.

GEOGRAFIJA

UJEDINjENO KRALJEVSTO

Povrsina- 244.820 km2
Stanovnistvo- 64.716.000
Glavni grad- London
Sluzbeni jezik- engleski (nezavnicno)
Valuta- funta

Zvanicni naziv ove zemlje je Ujedinjeno kraljevsto Velike Britanije i Severne Irske, ali skraceno i jednostavnije je Ujedinjeno kraljevsto, svi ostali nazivi nisu tacni.

U Ujedinjenom kraljevstvu spadaju:
-Kraljevina Engleska
-Kraljevina Skotska
-Knezevina Vels
-Pokrajina Severna Irska
I ako je Ujedinjeno kraljevsto izgubilo dosta teritorije koju su imali, ona je i dalje jedno od najrazvijenijih drzava sveta.

Planinski deo je kod Skotske i Velsa, dok na severnom delu Engleske je pobrdje sa blagim planinama ispod 1000m. Juzni i zapadni deo je nizijskim sa niskim i plodnim planinama prekrivenim pasnjacima. 

Klima je atlanska, padavine su ravnomerno rasporedjene tokom godine, ali ne i na kopnu. Zbog cestih padavina i isparivanja ceste su guste magle.

Ujedinjeno Kraljevstvo je treca zemlja po broju stanovnika u Evropi, Juzni deo je 3 puta gusce naseljen od severnog. Velike etnicke, verske i jezicke razlike su stalni razlog imigracije. 

Jedna od najrazvijenijih zemalja  je svoj privredni razvoj zapocela koristeci rude, a od '80-ih koristi se nafta i zemni gas. Poljoprivreda je isto dobro razvijena zbog dobrih i plodnih pasnjaka,a i stocarstvo pogotovo ovcarstvo je na dobrom glasu.

Ujedinjno Kraljevsto ima veoma poznatu istorisku kulturu sirom sveta. Naj poznatiji njihov pisac jeste Vilijam Sekspir. Izmisljni likovi i filmovi su takodje veoma poznati

London je glavni grad UK. On je pretrpeo  dosta losih stvari od kuge pa do ogromnog pozara, ali sada je on lep i veoma poznat grad. Naj poznatije atrakcije su Big Ben, Stounhendž, Tauer Bridž, Bakingemska palata.

Нема коментара:

Постави коментар